De eeuwige oorlog
1. Zakelijke gegevens
Onderdeel A
de titel van het boek is ''De eeuwige oorlog''.
A. De schrijver heet Joe Haldeman.
B. De uitgever heet Elmar B.V. Het boek is geschreven in 1974 en heeft 231 bladzijden. Er staat niet in welke druk het is.
3. Over de auteur
De schrijver heet Joe Haldeman.
Hij is geboren in Oklahoma in 1947.
Hij werd in 1967 opgeroepen voor het leger om in Vietnam te vechten, daar raakte hij gewond. Hij schreef ook veel boeken op basis van de gebeurtenissen daar. Bijvoorbeeld: War Years.
Hij leeft nu in Florida en doceert aan de MIT.
De eeuwige oorlog (Engelse titel: the forever war.) is ook op zijn ervaring in Vietnam gebaseerd.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Joe_Haldeman
2. samenvatting:
De samenvatting is eigenlijk van de 3 stripboeken die van het boek zijn gemaakt. Maar in de stripboeken gebeurt precies het zelfde als in het boek.
In het jaar 2010* bevindt soldaat William Mandella zich op de planeet Charon voor de laatste fase van zijn opleiding als ruimtekrijger soldaat. Drie jaar eerder in 1997 volkomen onverwacht, was een ruimteschip met kolonisten vernietigd door een ruimtevaartuig van buitenaardse makelij. Dit was het eerste contact met aliens, en in reactie op die gebeurtenis is een kosmische krijgsmacht opgericht, met het doel de eigen ruimtevaartuigen te beschermen en de Tauranen (zo werden die aliens genoemd) een harde les te leren. Als we kennismaken met Mandella, krijg je al meteen de indruk dat hij zich in het verleden vergist had toen hij zich aanmeldde. Echter, spijt of niet, er valt niets meer te veranderen als je voor 20 jaar** getekend hebt. De keiharde opleiding gaat gepaard met het verlies van enkele collega’s en geliefden.
Een paar collapsermaanden later gaan Mandella en de zijnen op de planeet Aleph het gevecht aan met de Tauranen. Hoe Tauranen eruit zien is evenwel onbekend en de plaatselijke fauna, in de vorm van grazers met een vermoedelijk gewicht van twee olifanten, wordt dan ook spoedig het slachtoffer van het modernste oorlogstuig. De situatie op Aleph verandert in het voordeel van de aardlingen, zodat aan de volgende militaire klus kan worden begonnen. Wanneer ze de Tauranen tegen komen wordt het een afslachting want de alains zijn helemaal niet voorbereidt op oorlogvoering op de grond.
In de eeuwen waarin hij vecht slapen mannen en vrouwen op bij elkaar en vind hij een ''partner'' voor het leven.
Zo ‘kabbelt’ Mandella’s leven verder, en na nog wat collapsersprongen (een variant van Ravians tijdruimtesprongen) en de daarbij horende krijgsverrichtingen, zit zijn diensttijd er eindelijk op.
Na nog naar veel planeten te zijn gestuurd om nog hardere en sterkere legers te hebben verslagen. Majoor Mandella zal zijn laatste jaren ‘slijten’ op de planeet Middenvinger, gereserveerd voor exoten die nog ouderwets seks bedrijven om kinderen te krijgen.
Want op aarde zijn het allemaal klonen van een uniek en superieur ras.
Geel = wat ik erbij heb gezet.
http://www.stripinfo.be/recensie.php?recensie=316
6. Recensie en eigen mening:
http://www.bol.com/nl/p/eeuwige-oorlog-001/1001004005146876/
Een fantastisch geschreven en getekend verhaal, de vergelijking met de oorlog in vietnam is sterk aanwezig, maar in een futuristische uitvoering, ik heb mijn exemplaar al in mijn bezit sinds 1989, ik was toen 10 en begreep het boek/verhaal nog niet helemaal. Het is er in ieder geval één die ik op een zondag nog weleens van de plank haal om nog een keer te lezen.
Beoordeelingswoorden: Fantastisch,futuristische.
Fantastisch: het is wel een leuk boek maar ik zou het niet fantastisch noemen.
Futuristisch: ja, het lijkt alsof het verhaal echt uit de toekomst komt.
2e recencie
Duidelijke, bondige schrijfstijl, harde SF, relatable protagonisten, interessante worldbuilding; expositie was beperkt en werd verwerkt in het verhaal.
Nadelen: de begin toekomst van het boek is al voorbij, en de gesprekken zijn matig. De aliniea opbouw is goed. Bottom Line: Als u dit nog niet hebt gelezen, je moet. En als je aarzelen om hard te lezen SF bent, is dit een goede introductie tot het subgenre.
Beoordelings woorden: Interessant, matig, goed.
Interessant: de opbouw van de wooden vond ik gewoon.
Matig: ik houw er niet zo van als er veel gesprekken zitten in een vehaal, maar hier viel het wel mee. er waren maar een paar gesprekken.
5. Leeservaringen
Onderwerp:
Het onderwerk spreek mij wel aan want het is oorlog en de ruimte, 2 leuke dingen om over te lezen in een.
In het verhaal dachten de schrijver wel heel anders over de toekomst dan ik. Want volgens het boek horen we nu al veel verder te zijn dan de maan.
Het verhaal heeft mij wel aan het denken gezet want het had gewoon andere ideeën.
Ik had nog geen ideeën over het verhaal.
Ik ben anders gaan denken over de regering. Want de soldaten die terug kwamen van de oorlog waren arm en konden zich niet mengen in de samenleving, en de regering speelde een vies spelletje waarbij ze wel terug moesten komen om nog meer te vechten.
Ik heb wel eens andere verhalen over oorlog gelezen.
Gebeurtenissen:
Het verhaal had de hele tijd genoeg onderwerpen om over te lezen.
Er zit genoeg tempo in het verhaal.
Het gaat zowel om de gebeurtenis als om de gedachte.
De gebeurtenissen zijn niet zo geloofwaardig want de mens is wel heel ver in de ruimte en ik geloof niet dat een heel schip duizenden jaren in de tijd kan reizen.
De gebeurtenissen zijn ongewoon.
Ik heb niets meegemaakt wat lijkt op het verhaal.
In het verhaal zijn ze diep de ruimte in, dat zou ik ook wel willen.
Personages:
Je kan je wel goed verplaatsen in de hoofdpersoon.
De hoofd persoon wordt in een bepaald deel wel beschouwt als een held.
De hoofdpersonen veranderen van hun gedrag.
Mandela laat het hele verhaal nieuwe dingen zien als helden dan maar ook mindere daden.
Je komt genoeg van de hoofdpersonen te weten.
Ik begreep het verhaal goed en hoefde weinig zelf in te vullen.
De personages veranderen wel door wat ze mee maken.
Ik vind het vreemd dat de personages steeds weer naar het leger gaan.
Bouw:
Het verhaal zit logisch in mekaar van tijd.
Het verhaal is best wel spannend.
Er is maar een verhaal lijn, want je zit steeds bij Mandela.
Het verhaal bevat geen terugblikken. Maar wel tijdsprongen.
Het slot vond ik niet zo plezierig. Want na alles wat hij heeft meegemaakt eindigt loopt het verhaal goed af, wat een beetje vaak voorkomt.
Taalgebruik:
Het verhaal is makkelijk te lezen het heeft niet al te moeilijke woorden.
Er zitten in het verhaal wel veel beschrijvingen maar dat maakt het alleen maar leuker oom te lezen.
Er zitten ook veel gesprekken in het verhaal. Dat vind ik niet zo leuk maar met de ontelbare oorlogen en de ruimte gevechten maakt het niks uit.